Jamarstvo
V preteklih tisočletjih, ko je snežnica Kaninskega pogorja iskala najkrajšo pot k tlom, je izdolbla prepleten sistem brezen in jam, zaradi katerih notranjost gora danes spominja na notranjost švicarskih sirov. Tu se vsako leto srečujejo speleologi, ki radovedno raziskujejo in preučujejo nastale pojave. Med raziskovanjem se kdaj zgodi celo to, da v notranjosti gore najdejo pot z višine v dolino, dovolj prostorno za človeka. Siga (voda, nasičena z apnencem) se nabira tudi v manjših bazenih. Zaradi nje je jamarstvo umazan šport 😉

Mala Boka

Malo pred velikanskim slapom Boka najdemo dobro skrit vhod v jamo. Raziskovalci, ki prvič obiščejo ta prostor, ga verjetno ne bodo mogli uzreti. Očem je več kot dobro skrit. Takoj, ko vstopimo, se pred nami odpre več prostora. Nadaljnjo raziskovanje nam predstavi nekaj stalagmitov in stalagtitov. Velike dvorane, z neskončnimi okni, so lepo akustične.

V Mali Boki najdemo površine za preprosto plezanje navzgor in navzdol. Ovinek navzdol nas pripelje pred dolgo ploščad. Prispemo do majhnega jezera. Tu si privoščimo nekaj za pod zob in že se vračamo nazaj k vhodu.

Izlet nam vzame 3 do 4 ure.

GalerijaGalerija RezervirajRezerviraj

Srnica

Podajte se v našo najbolj znano podzemeljsko raziskovanje. Čisto jamarstvo. Začnemo v bližini čudovitega potoka Gljun. Vhod je skrit v steni. Plazimo in hodimo skozi zanimiv sistem rovov in dvoran, ki nam kdaj pa kdaj v svoji ozkosti vzamejo zrak, nato spet dovolijo, da začutimo podzemni prostor. Kakšen labirint! V njem se na nekaterih delih zanesemo na vrv, ki nam omogoči lažje prebijanje. Veliko sreče je potrebno, če želite ohraniti svoje noge suhe. Rov pripelje k neskončnemu številu fosilov. Ta srca ne znajo lagati in tako se zaljubite v Srnico. Obraze vam poboža topel zrak. Uzremo luč. Stopimo do okna v njenem gobcu, ki je 40 metrov visoko v steni.

Za piko na i poskrbi adrenalinski spust nazaj na varna tla.

Izlet nam vzame 3 do 4 ure.

GalerijaGalerija RezervirajRezerviraj
Mala Boka

Malo pred velikanskim slapom Boka najdemo dobro skrit vhod v jamo. Raziskovalci, ki prvič obiščejo ta prostor, ga verjetno ne bodo mogli uzreti. Očem je več kot dobro skrit. Takoj, ko vstopimo, se pred nami odpre več prostora. Nadaljnjo raziskovanje nam predstavi nekaj stalagmitov in stalagtitov. Velike dvorane, z neskončnimi okni, so lepo akustične. V Mali Boki najdemo površine za preprosto plezanje navzgor in navzdol. Ovinek navzdol nas pripelje pred dolgo ploščad. Prispemo do majhnega jezera. Tu si privoščimo nekaj za pod zob in že se vračamo nazaj k vhodu.

Izlet nam vzame 3 do 4 ure.

GalerijaGalerija RezervirajRezerviraj
Srnica

Podajte se v našo najbolj znano podzemeljsko raziskovanje. Čisto jamarstvo. Začnemo v bližini čudovitega potoka Gljun. Vhod je skrit v steni. Plazimo in hodimo skozi zanimiv sistem rovov in dvoran, ki nam kdaj pa kdaj v svoji ozkosti vzamejo zrak, nato spet dovolijo, da začutimo podzemni prostor. Kakšen labirint! V njem se na nekaterih delih zanesemo na vrv, ki nam omogoči lažje prebijanje. Veliko sreče je potrebno, če želite ohraniti svoje noge suhe. Rov pripelje k neskončnemu številu fosilov. Ta srca ne znajo lagati in tako se zaljubite v Srnico. Obraze vam poboža topel zrak. Uzremo luč. Stopimo do okna v njenem gobcu, ki je 40 metrov visoko v steni. Za piko na i poskrbi adrenalinski spust nazaj na varna tla.

Izlet nam vzame 3 do 4 ure.

GalerijaGalerija RezervirajRezerviraj