Pričaraj si nepozaben spomladanski vikend v najlepši slovenski dolini - brez "opustošene" denarnice…

Živjo!

Glede na to, da sva se srečala na tej strani predvidevam, da tudi tebe že srbijo noge in si želiš proste in sončne pomladne dni preživeti nekje “na lepšem”.

Morda te je že kdaj prešinilo, da bi znalo biti sobotno izletnikovanje precej bolj produktivno, kot posedanje doma pred televizorjem…

Mogoče pa preprosto iščeš izgovor, navdih, motivacijo ali tisto potrebno “brco v rit”, da svoj naslednji prosti dan izkoristiš za raziskovanje naše najlepše smaragdne doline.

Sploh zdaj, ko pomlad že trka na vrata, višje temperature pa nas prijetno božajo iz dneva v dan : )

In ne glede na to, v kateri izmed zgornjih situacij se najdeš – v vsakem primeru me veseli, da sva se našla…

V tem zapisu ti namreč zaupam, kako si lahko pričaraš enega izmed najlepših izletov pri nas - brez globokega poseganja v svojo denarnico.

 

Preden nadaljujeva pa se mi zdi smiselno, da se ti na hitro predstavim…

 

Moje ime je Špela in sem že 6 leto del ekipe Aktivnega Planeta - največje športne agencije v Bovcu, ki obiskovalce že 22  let navdušuje z adrenalinskimi doživetji in TOP vodniki.

 

 

Vsako poletje nas obišče na tisoče obiskovalcev iz tujine in domačih tal, ki si poleg norih aktivnosti želijo odkriti tudi kakšen poseben kotiček, ki ga ne najdejo ravno v prvih zadetkih iskanja na Googlu. 

Ravno zato sem se odločila, da zberem na kup svoje najljubše ideje za odkrivanje doline Soče in tudi tebi omogočim nepozaben vikend v naši dolini.

In ne skrbi…

Na seznamu se niso znašli tipični “velika korita Soče, slap Virje ali Mangartsko sedlo, saj sem prepričana, da te že dobro poznaš.

Raje ti razkrjem tiste malce manj poznane, a nič manj čudovite predloge, ki te bodo zagotvo navdušili in ti omogočili izkusiti Soško dolino z drugačnimi očmi.

Kaj je najlepše pri vsem skupaj? 

Za ta doživetja ne rabiš porabiti niti centa. 😎

Sva pripravljena? Pa poglejva…

 

#1: Izvir in korita Možnice (Nemčlje)

Dolina, ki se skriva med velikanoma Rombonom in Jerebico (in je ravno tako izhodišče za vzpon na Jerebico (Cima di Lago) je ena izmed manj obiskanih, a zato nič manj čudovitih dolin v Posočju.

V njej se skrivajo izvir in veličastna korita potoka Možnica, ki mu domačini rečejo tudi Nemčlja. Kljub temu, da gre v prvi vrsti res za potok, pa po deževjih voda ponavadi kar “bruha” izpod skal in tako poskrbi za mogočno doživetje. 

 

 

Sama soteska je polna prikupnih slapov, na glavnem delu korit pa je ravno tako urejen manjši mostiček, kjer lahko prečiš strugo in svoje raziskovanje nadaljuješ proti trdnjavi Kluže, ali pa iz mostička občuduješ globino korit.

 

#2: Fort Herman

Verjetno poznaš trdnjavo Kluže, ki se nahaja ob glavni cesti iz Italije proti Bovcu. Morda pa (še) ne veš, da se nad njo skriva drugi del trdnjave, ki je bil v preteklosti zgrajen kot podpora utrdbi Kluže.

Objekt je bil sicer med prvo vojno močno poškodovan, je pa kljub temu še vedno vreden obiska. Z moje strani bi ti pred raziskovanjem svetovala le mero pazljivosti, saj gre navsezadnje le za ruševine. 

 

 

Dostop do utrdbe ni mogoč z avtomobilom - lahko ga parkiraš pri trdnjavi Kluže in se po označeni poti sprehodiš do Hermana (cca 30 minut). Ker pot vodi skozi 100m dolg kamnit tunel, ti priporočam, da s sabo prineseš žepno ali čelno svetilko. 

 

#3: Šunikov vodni gaj

Šunikov vodni gaj je pravi skriti biser v dolini Soče, poln majhnih slapov in zelenih tolmunčkov v neokrnjeni naravi. Mnogi so prepričani, da je območje energijsko bogato, slapovi in tolmuni pa naj bi po nekaterih celo blagodejno vplivali na naše zdravje. 

Sama se tja najraje odpravim ravno v pomladnih mesecih, saj so slapovi zaradi topljenja snega precej bolj veličastni, kot poleti. Za piko na i pa se izognem še poletni gužvi in si tako prav zares privoščim sproščujoč dopoldanski ali popoldanski sprehod. 

 

 

Na raziskovanje se lahko odpraviš po krožni poti, kjer se nahaja tudi nekaj ostankov starega mlina iz prve svetovne vojne, vse skupaj pa ti bo vzelo približno 1-2 uri. 

 

#4: Soča trail

Takole na daleč sicer težko uganem, če poznaš slovito Soško pot ali ne. Se mi pa zdi smiselno, da jo uvrstim na tale seznam…

Doživetje namreč ponuja veliko več, kot se morda zdi na prvi pogled. Dejstvo je, da ne gre zgolj za “sprehajališče” ob naši najlepši reki, saj je pot polna presenečenj.

 

 

Od dih-jemajočih razgledov v vse smeri, do skritih slapov in plažic, kjer si lahko spočiješ in naužiješ svežega zraka - Soča trail je zagotovo izkušnja, ki jo mora izkusiti vsak Slovenec ali Slovenka vsaj enkrat : )

 

#5: Log pod Mangartom

Zadnji, a zato nič manj pomemben predlog, pa je območje prikupne vasice Log pod Mangartom.

Ljudje se skozi vas večinoma le peljejo na svojih obiskih Mangarta ali Rabeljskega jezera, marsikdo pa se ne zaveda, da je dolina polna čudovitih slapov in sotesk, ki bodo poskrbele, da svojega spomladanskega obiska v Bovec nikoli ne pozabiš.

Priporočam ti, da avto parkiraš na glavem parkiršču pod mostom in se nato na raziskovanje odpraviš peš. Slapovi Fratarice, slapova Gorejca, poševni slap ter soteska Kaludrice so le ene izmed številnih lepot, ki jih lahko odkrivaš na svojem soškem doživetju.

 

 

Takole…

Upam, da sem ti z zgornjim seznamom uspela dovolj motivirati in da se v tem trenutku že poigravaš z idejo obiska Posočja.

Obljubim ti, da ti ne bo žal 🙂

Ker ti je uspelo prebrati tale zapis do konca…

Pa imam zate majhno presenečenje…

… ki bo poskrbelo, da ti bo spomladanski izlet v najlepšo slovensko dolino ostal v srcu in spominu še dolga leta.

Glede na to, da je dolina Soče poleg svojih naravnih čudes znana tudi po najbolj norih doživetjih pod sloveskim soncem, se zna zgoditi, da si tudi ti morda želiš prebuditi iz zimskega spanca in pognati kri po žilah 🙂

Zato sem se odločila, da vsem obiskovalcem tega članka, omogočim 10% popust na obisk enega izmed največjih Zipline parkov v Evropi - Zipline Slovenia. 

Popust bom brez vprašanja aktivirala za vsakega, ki bo svoj termin rezerviral do 31. marca 2023, veljaven pa je vse termine do konca aprila 2023. 

Ne skrbi…

V kolikor popusta ne potrebuješ - nič zato : ) Namen tega članka je navsezadnje ta, da tudi tebe navdušim nad dolino soče ravno tako, kot smo nad njo navdušeni mi 😍

Če pa si ga le želiš izkoristiti in obiskati enega izmed največjih Zipline parkov v Evropi, pa enostavno zavrti  +386 40 639 433 ali pa nam piši na [email protected]  ter omeni, da je tudi tebi uspelo prebrati tele čudovite predloge.

V vsakem primeru pa ti želim zabavno pomlad, polno lepih doživetij in nepozabnih trenutkov s svojimi najdražjimi.

Kdo ve - morda pa se kdaj tudi srečamo 🙂

Špela iz Aktivnega Planeta